TUR ÖZETİ:
Bu turumuz tüm Doğu Karadeniz'i özetleyen bir turdur. Biz boydan boya klasik Karadeniz turları yerine daha lokal olan ve Karadeniz'in özünü oluşturan Doğu Karadeniz'i mümkün olan en güzel şekliyle sunuyoruz.
Doğu Karadeniz'i görme ve tanıma fırsatı bulacağınız bu turda; Sumela Manastırı, Fırtına Vadisi, Ayder Yaylası, Pokut ve Sal Yaylaları, Kaçkar Dağı, Aşağı ve Yukarı Kavrun Yaylaları, Avusor Vadisi, Laz Yaylaları, Hacızeni, Peryatak, Dobaye, Taşlık Yaylaları, Büyük Deniz, Küçük Deniz veKaradeniz Gölleri, Zil Kale, Palovit Şelalesi, Tar Deresi Vadisi, göreceğiniz yerlerden bazıları. Mevki adlarını ya da yol üstünde geçerken gördüğünüz yerleri tur programına yeni bir yermiş gibi yazmıyoruz :)
YÖRE:DOĞU KARADENİZ BÖLGESİ - TRABZON/RİZE
FİYAT:Kişi başı 1495 TL
FİYATA DAHİLLER: Profesyonel rehberlik hizmeti, tüm transferler, tüm konaklamalar (7 gece 8 gün), tüm yemekler, seyahat sigortası, müze girişleri, ikramlar, güler yüzlü ve kaliteli hizmet, KDV.
FİYATA DAHİL OLMAYANLAR:İstanbul - Trabzon - İstanbul uçak ulaşımları, otel ekstraları ve rafting (isteğe bağlıdır)
ULAŞIM: Bu tur için coğrafi koşullar ve yol şartları gereği, Ford Transit veya Mercedes Sprinter marka 16 kişilik minibüsler kullanılmaktadır.
KONAKLAMA:Konaklamalar tek noktada, Ayder Yaylası’nda butik ahşap tesislerde yapılacaktır. Odalarda duş, tuvalet ve sıcak su mevcuttur.
YEMEKLER: Turunuz boyunca mümkün olduğunca mevsime uygun yöresel lezzetleri size tattıracağız. Yemekler en önem verdiğimiz konulardan biridir ve doyma garantilidir:)
PROGRAM:
1. Gün: TRABZON - SÜMELA - AYDER YAYLASI
Çok doğru bir tura katılmaya karar verdiniz, buluşma noktamız Trabzon Havaalanı'dır. Rehberimiz sizi havaalanında karşılıyor. Eğer rehberimiz sizi bulamadıysa turdan önce sie yollanan bilgiler doğrultusunda rehberinizi bulunuz. O kadar tecrübe kazandık ki biz sizi hemen tanıyoruz :) Buluşma faslından sonra Sümela Manastırı'na doğru yola çıkıyoruz. Yaklaşık bir saat sonra manastırdayız. Bu sürede rehberimiz size manastırdaki freskleri ve içerdiği tarihi size tüm detaylarıyla aktaracak. Sümela Gezisi'nin ardından öğle yemeği için Coşandere Tesisleri'ne uğruyoruz tamamen yöresel yemeklerden oluşan menümüzü aldıktan sonra sahil şeridi boyunca Ardeşen'e oradan Çamlıhemşin'e oradan da Ayder'e varıp otelimize yerleşiyoruz. Ayder'i ve oteli tanıma sürecinden sonra adaptasyonunuz kısa sürede gerçekleşiyor. Adaptasyon diyoruz çünkü birçoğunuz ahşap otelde kalmamışsınızdır.
Akşam hoş geldiniz yemeği ardından istirahate geçiyoruz.
Not: İlk ve son gün dışındaki günlerin sıralaması hava koşulları ve organizasyon gereği değişebilir.
2. Gün: POKUT & SAL YAYLALARI
Bugün gideceğimiz Pokut Yaylası belki de göreceğiniz yaylalardan en güzeli. E tabi bu güzelliğe ulaşmak her güzellik gibi biraz meşakatli. Uzun ve yorucu bir dağ yolundan çıkmamız gerek. Araçla Ayder’den ayrıldıktan sonra Fırtına Vadisi’ne iniyoruz ve ardından Pokut Yaylası’na doğru yaklaşık 1,5 saat süren zorlu çıkışımız başlıyor. Hava durumuna bağlı olarak 4x4 Unimog araçla ya da minibüsle çıkıyoruz. Yayla orman seviyesinin tam sınırında bir sırt üzerine kurulmuş. Şanslıysak en güzel bulut denizi manzarasını bugün görebileceğiz. Yaylaya vardıktan sonra öğle yemeğimizi yayladaki evlerden birinde yöresel olarak alacağız. Yemeğin ardından orman içinden yorucu olmayan bir yürüyüşümüz olacak. Ernetap düzü denilen yere kadar yaptığımız yürüyüşümüzde Ayder’i, Fırtına Vadisi’ni, Kaçkarları görme şansımız olacak. Burda şansın ne demek olduğunu biliyorsunuz değil mi? :) Tabi ki güzel hava. Bu manzaranın ardından Pokut’a doğru başka bir patika yoldan yürüyerek dönüyoruz. Aracımıza binip Ayder’e dönmeden önce Pokut’a komşu Sal Yaylası’na da uğruyoruz. Tekrar aynı yoldan Ayder'e dönüyoruz.
3. Gün: HUSER YAYLASI
Bugün Doğu Karadeniz'in en güzel yaylalarından birine gideceğiz. Genelde katılımcıların en çok keyif aldığı gezilerden biridir. Hele birde hava güneşli ise bakmaya doyamayacağınız bir manzaraya sahip. Kuzeyde Altıparmak Dağları'ndan başlayıp, Bulut, Kaçkar ve Verçenik'e kadar kesintisiz bir manzara, ayaklarınızın altında Polakçur, Avusor, Çeymakçur ve Kavrun Vadileri, arkanızda Karadeniz sahil şeridi. Yani sıfırdan 4000m'ye kadar her yeri görebiliyorsunuz.
Huser Yaylası'na pansiyondan yürüyerek çıkıyoruz. Ne demiştik her güzel yere ulaşmanın bir cefası var. Huser oldukça dik çıkışı olan bir yayla. Çık babam çık bitmiyor :) Tam bitti diyorsunuz bir ufak tepe daha, tam bitti diyorsunuz bir tepe daha :) Molalarla birlikte yaklaşık 5-6 saat sürecek patika yürüyüşü için kolay diyemeyiz ama zamanımız bol olduğu için dinlene dinlene sizleri zorlamadan çıkıyoruz. Öğle yemeğimizi kumanya ya da açıksa bir çoban çadırında yiyoruz. Sonra güneş altında çimenlerde biraz kestiriyoruz. Aman dalmayın yuvarlanırsanız taa Ayder'e kadar tutamayız sizi:) Pansiyona dönüş aynı patikadan yapılıyor. Sürekli yokuş aşağı iniliyor.
Yolda bin bir çeşit mantar görebilirsiniz. Ama sakın tatmayın:)
4. Gün: KUNTZ YÜRÜYÜŞÜ yada BATUM ŞEHİR GEZİSİ
1. Alternatif: Bugünkü yürüyüşümüz direkt otelden başlıyor. Orman içi patikalardan yürüyerek Ayder’in üst mahallesi diyebileceğimiz Kuntz’a gideceğiz. Yürüyüş 1.5 saat civarında sürüyor. Kuntz’ta biraz dinlendikten sonra eski patikayı kullanarak Avusor yoluna çıkacaksınız. Buradan da otele dönüş yapılacak. Toplam 2.5 – 3 saat rahat bir yürüyüş olacak bu. Kolay bir rota olmasına rağmen bazılarına bir Discovery Channel belgeseli kıvamında keyif alıyor :) Yürüyüşten sonra öğle yemeğini otelinizde alacaksınız. Öğleden sonra ise otelde dinlenebilir, kaplıcanın keyfini çıkarabilirsiniz.
2. Alternatif: Aslında turumuz herşey dahil biliyorsunuz ama sizlerden gelen talep üzerine yürüyüşe alternatif bir program daha koymak istedik. İsteyenler maliyetleri bölüşmek koşulu ile Batum gezisi yapabilir. Biz anlatalım da sonra hani herşey dahildi demeyin. Zorla götürmüyoruz ya :) Sabah erken kahvaltının ardından Sarp Sınır Kapısı'na gidip Batum’a geçiyoruz. Öğleden önce Botanik Bahçesi'ni gezip meşhur Kobuleti sahiline gidiyoruz. Burada hava güzelse denize girme şansınız var. Yani mayo ve havlularınız yanınızda olsun. Öğlen yemek için Batum şehir merkezine hareket ediyoruz ve yemeğimizi tamamen ahşap, yemekleri lezzetli bir lokantada alıyoruz. Yemek sonrası Batum şehir gezimiz ; Katedral, Batum sokakları, Altın Post Heykeli, Etnografya Müzesi, park gibi görülmesi gereken yerleri kapsıyor. Daha sonra tekrar Ayder’e geri dönüyoruz. Gürcistan’a geçiş için yanınızda Nüfus cüzdanınızın olması yeterli. Ehliyet kabul edilmiyor!!
(Batum araç, Gürcistan giriş ücreti (Pasaport ile: 15 TL, Nüfus Cüzdanı ile: 1 TL) ve Batum öğle yemeği ve ulaşım fiyata dahil değildir. Toplanacak ücret kişi sayısına göre belirlenir.)
5. Gün: FIRTINA VADİSİ - ZİL KALE - PALOVİT ŞELALESİ - ORTAN - KONAKLAR - RAFTING
Sabah kahvaltımızı otelimizde aldıktan sonra aracımızla Fırtına Vadisi’ne iniyoruz. Çamlıhemşin’den Çat Vadisi yönüne sapıp ilk durağımız olan Zil Kale’ye gidiyoruz. Yörenin en önemli tarihi eserlerinden biri. Hemen yanındaki Kaçkar sunağı, Verçenik amfitiyatrosu, Hemşin kütüphanesi kalıntıları da demek isterdik ama yok :) Aslında vardı da ahşap olduklarından günümüze kadar kalmadılar :)
Zil Kale ardından tekrar Çat Vadisi boyunca hareket edip Palovit Şelalesi’ne gidiyoruz. 15 metre yükseklikten dökülen Palovit Şelalesi’ni görüp bol bol fotoğraf çektikten sonra Çinçiva Köyü’ne doğru dönüş yolculuğumuz başlıyor. Köy kahvesinde kısa bir çay molasından sonra birbirine yamaçtaki patikalarla bağlı evlerin arasından giden orman içi yürüyüşümüz var. Çinçiva Köyü’nün evleri arasından yapılan bu yürüyüş tekrar dere seviyesine inerek Çinçiva Köprüsü’nde son bulmaktadır. Yürüyüş sırasında bazı evlerin içini ziyaret etme şansımız da olacak. Fırsat buldukça yöre insanı ile iletişime geçin sohbet edin. Çok keyifli sohbetler çıkacağına eminiz. Ama sakın şive taklidi yaparak sohbet etmeye çalışmayın fırçayı yersiniz :) Yolculuğumuz sırasında Konaklar Mahallesi’ni görme ve bilgi alma şansımız da olacak. Ancak konakların yanına kadar çıkmıyoruz. Buradaki evler dağınık bir şekilde yamaçlara inşa edilmiş ve ziyarete açık durumda değil. Rehberiniz size gerekli bilgiyi verecektir.
Artık acıkmış olduğunuzu tahmin ediyor ve yöresel yemeklerden oluşan öğle yemeğimizi alıyoruz. Tabi ki yöresel yemek. Ardından günün belki de en keyifli kısmı geliyor! Fırtına Deresi’nde rafting. Katılım zorunlu değil. Ancak buraya kadar gelmişken Fırtına Vadisi gibi bir parkurda rafting heyecanını yaşamamak olmaz. Hepinizin katılacağını umuyoruz. Yaklaşık 1-1,5 saat süren raftingden sonra artık otelimize dönüş vaktimiz geliyor ve aracımızla Ayder ‘e doğru yol alıyoruz.
6. Gün: KAVRUN YAYLASI - ÇENGOVİT GÖLLERİ - KARADENİZ GÖLÜ - ÇEYMAKÇUR YAYLASI
Bugünkü programda Yukarı Kavrun Yaylası, Büyük Deniz, Küçük Deniz, Karadeniz Gölleri ve Aşağı ve Yukarı Çeymakçur Yaylaları var. Yürüyüşünüz trans şeklinde olacak. Yani Kavrun Yaylası'ndan başlayıp Çeymakçur Yaylası'nda bitireceksiniz. Yukarı Kavrun Yaylası'ndan (2200 m) başlayan yürüyüşümüz rotamızda 5 adet balkon bulunmakta. Fazla sarkmayın düşersiniz :) Tabi her bir dik çıkış sonrası düzelen yerlere balkon diyoruz. Her balkonda küfür etmek farz :) Bu parkurun ilk balkonu oldukça dik, yaklaşık 45 dakikalık yürüyüşten sonra nispeten düzleşiyor. sonrasında iki saatlik yürüyüşten sonra Çengovit’in Denizleri diye anılan Büyük Deniz, Küçük Deniz ve Mezovit Gölleri'nden oluşan alana varıyoruz. (3100 m).
Bu göller birbirine çok yakın. Büyük Deniz Gölü adı gibi büyük olduğu ve eriyen kar sularıyla beslendiği için oldukça soğuk. Fakat Küçük Deniz Gölü sığ ve küçük olduğu için suyu girilebilecek kadar sıcak. Her ihtimale karşı mayo ve havlunuzu yanınızda bulundurmanızı tavsiye ederiz. Burada öğle yemeğini yedikten sonra Çeymakçur Vadisi’ne doğru inişe geçiyoruz. Karadeniz Gölü’ne (2850 m) doğru yarım saatlik bir iniş gerçekleştiriyorsunuz. Grubun kondisyonu ve zamanlaması iyi ise Karadeniz Gölü’nün üstünde sağda kalan Acı Göl’ün kenarına da gidilebilir. Bir günde 5 buzul gölü, bundan iyisi Şam'da kayısı:) Karadeniz Gölü’nde verilen fotoğraf molasının ardından çok güzel bir patikadan Çeymakçur Yaylası'na 1 saatlik bir yürüyüşle varıyorsunuz. Buradan araçla Ayder'e dönüyoruz. Yürüyüşe doymadım diyenler Ayder’e kadar yürüyebilir.
7. Gün: AVUSOR YAYLASI - LAZ YAYLALARI - BÜYÜK GÖL
Bugünkü gezimizde yörede Laz Yaylaları olarak bilinenyaylaları göreceğiz. Bir de Avusor Yaylası‘nın üzerindeki Büyük Göl'e yürüyüşümüz var.
Aracımızla pansiyondan ayrıldıktan sonra 2400 metre yükseklikteki Avusor Yaylası‘na kadar araçla çıkıyoruz. Yolda Hacizeni, Kvaokobğumeri (Yanlış yazmadık. Lazca; Taş Yığılı anlamına geliyor), Toba Yaylaları’nı göreceğiz. Avusor Yaylası’na vardıktan sonra 2620 metre yükseklikteki Büyük Göl’e 1,5 saatlik bir yürüyüş yapılıyor. Yürüyüş çok zor değil yayladan 15 dakikalık bir dik çıkışı ardından meyil azalıyor. Arada 20 dakikalık bir yokuş olsa da rahatlıkla yapılabilecek bir parkur. Tıpkı Kavrun günündeki gibi bu göllerde de yüzebilirsiniz. Mayonuzu, havlunuzu ve sobanızı yanınızda taşıyın. Yüzme ve fotoğraf molasının ardından aynı patikadan yaylaya geri dönüyoruz.
Öğle yemeği yaylada ve yöresel şekilde olacak. Dönüşte isteyenler belli bir noktada araçtan inip Ayder‘e kadar yürüyebilirler.
8. Gün: DÖNÜŞ
Sabah çok erken kahvaltımızı aldıktan sonra tesisten ayrılıp sizleri saat 07:20‘de Trabzon Havaalanı‘na ulaştırıyoruz. Başka bir BUKLA TUR gezisinde tekrar sizleri ağırlamak dileğiyle. İyi yolculuklar.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Web: www.bukla.com
.png)